Haškovy játrové knedlíčky
Dobrý vývar, kvalitní domácí polévka, se mnohdy neobejde bez knedlíčků, aby ji všichni chválili.
Martin Hašek z restaurace U České koruny v Lipnici nad Sázavou rád vaří vývary všeho druhu a nebojí se ani hustého kaldounu, nejlépe z husy. V takovém případě se dají použít přímo játra z husy, z níž bude polévka, ale musí se doplnit.
100 g drůbežích jater (husí + kuřecí)
30 g másla
½ malé cibule
1 vejce
sůl, pepř
majoránka dle chuti
1 stroužek česneku
Pokud vaříme jen pro čtyři osoby, bude nám stačit sto gramů jater – kolik chybí z husích, doplníme játry kuřecími a jemně pomeleme. Přidáme jedno vajíčko a na másle osmahnutou polovinu jemně nakrájené malé cibulky. V míse promícháme i s kořením, přidáme sůl, pepř a majoránku. Neměl by chybět prolisovaný stroužek česneku, ať mají knedlíčky říz.
Hmotu vlhkýma rukama pěkně promísíme a přisypáváme strouhanku tak, aby byla hustá tak akorát, jak říkají zkušená kuchařky.
Knedlíčky tvarujeme rukou a do polévky je vhodíme všechny naráz, aby se provařily stejně. Stačí úplně nakonec, protože přibližně za pět minut jsou hotové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.