Smažený kapr v těstíčku se sladkokyselou omáčkou a bramborovým pyré
Smaženého kapra v těstíčku se sladkokyselou omáčkou a bramborovým pyré připravil šéfkuchař Radniční restaurace v Jihlavě Libor Homolka.
1/2 většího kapra
2 vejce
150g hladké mouky
100ml bílého vína
500 ml oleje na smažení
2 malé cibule
200g kořenové zeleniny
100g čerstvého ananasu
100g sušených meruněk
50g rozinek
100g rostliného oleje
na dochucení: sůl, bílý pepř, cukr, chilli
Kapra nakrájíme na menší porce,asi na 2cm silné proužky a lehce osolíme. Z vajec oddělíme žloutky,přidáme víno a mouku a rozmícháme v těstíčko. Z bílků našleháme sníh a vmícháme do těstíčka. Osolíme, lehce opepříme a můžeme přidat špetku skořice, kari nebo chilli.
Kapra obalíme v těstíčku a pomalu smažíme v rozpáleném oleji.
Na omáčku: na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu opečeme, přidáme ovoce a 15 minut povaříme. Přidáme rozinky a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, chilli, cukrem, aby omáčka byla sladkokyselá a pikantní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.