Smažený kapr v těstíčku se sladkokyselou omáčkou a bramborovým pyré

Smaženého kapra v těstíčku se sladkokyselou omáčkou a bramborovým pyré připravil šéfkuchař Radniční restaurace v Jihlavě Libor Homolka.

1/2 většího kapra
2 vejce
150g hladké mouky
100ml bílého vína
500 ml oleje na smažení
2 malé cibule
200g kořenové zeleniny
100g čerstvého ananasu
100g sušených meruněk
50g rozinek
100g rostliného oleje
na dochucení: sůl, bílý pepř, cukr, chilli

Kapra nakrájíme na menší porce,asi na 2cm silné proužky a lehce osolíme. Z vajec oddělíme žloutky,přidáme víno a mouku a rozmícháme v těstíčko. Z bílků našleháme sníh a vmícháme do těstíčka. Osolíme, lehce opepříme a můžeme přidat špetku skořice, kari nebo chilli.
Kapra obalíme v těstíčku a pomalu smažíme v rozpáleném oleji.
Na omáčku: na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu opečeme, přidáme ovoce a 15 minut povaříme. Přidáme rozinky a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, chilli, cukrem, aby omáčka byla sladkokyselá a pikantní.

autor: Tamara Pecková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.