Zaliťačka z Bystřicka
Recepty od našich babiček zaujímají v našem jídelníčku vysoké posty a to především pro svou výbornou a generacemi osvědčenou chuť. Takovým receptem je i polévka z Bystřicka – zaliťačka. Pochutnají si i vegetariáni, říká kuchařka ze Žďáru nad Sázavou Lenka Bukáčková.
„Dá se vařit voda, do ní nakrájená cibule, propláchnuté ječný kroupy a brambory. Povaří se to do skoro měkka. Přidáme nakrájené kysané zelí, kmín, sůl a vaříme zelí do měkka,“ vysvětluje kuchařka. Přidáme ještě sušené houby.
„Potom polévku zahustíme mlékem, do kterého rozkvedláme vajíčko a hladkou mouku.“
Snížíme intenzitu vaření, aby nám to nevřelo a především proto, aby se nám polévka nesrazila. „Chvíli se nechá táhnout, vypneme, dále sladkou smetanu a podmáslí, nakrájenou pažitku a můžeme podávat,“ dodává Lenka Bukáčková.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.