Tradiční halušky s brynzou
Jsou pokrmy, které chutnají téměř všem. Rozhodně mezi ně patří halušky. Jejich příprava není složitá, zvládne ji každý a pochutná si celá rodina. Uvaříme asi sedm větších brambor a najemno nastrouháme. Přidáme hrnek a půl polohrubé mouky a malou lžičku soli. Z toho vyrobíme těsto.
Mouky raději přidávejte postupně, záleží totiž na vodnatosti brambor. Výsledné těsto by mělo být lehké a moc nelepit. Pak už potřebujeme jen ten speciální cedník, přes který budeme halušky protlačovat.
„Protlačíte to, vaří se jen chvíli a pak se navrch nasype brynza. Kupovat jen kvalitní brynzu, nepřidávat smetanu, jen tu brynzu,“ radí Zuzana Pěchotová, která má slovenské a maďarské předky a toto tradiční jídlo dobře zná.
Úplně na vrch Zuzana Pěchotová doporučuje smažený špek. „Ale hodně posypat smaženým špíčkem. To je taková báječná chuť. A když vám zbydou do druhého dne, tak uvařte trochu zelí, dejte na sádlo, také osmahněte kousek uzeného a celé to promíchejte. To nemá chybu,“ říká s úsměvem Zuzana Pěchotová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka