Houbové koření
Houbařská sezóna začíná, na lesy plné hřibů si ale musíme počkat. Existují ale i jiné houby, které můžeme najít právě teď a využít jejich chutí a vůní třeba k přípravě koření. Mykoložka Kateřina Pauzarová nás takto přivedla k houbě s názvem opěnka měnlivá.
Opěnka je výrazně vonící houba. Když si ji jak říká načicháme, už tu typickou vůni nezapomeneme a těžko ji pak zaměníme s jedovatým dvojníkem.
„Je to velmi chutná houba právě pro tu svou kořenitou chuť a vůni,“ říká Kateřina Pauzarová. Právě to ji předurčuje k přípravě koření do různých pokrmů. A máme alternativu, jak bez dochucovadel typu glutamát vylepšit naše pokrmy.
Koření připravíme z kloboučků. „Usušíme je a rozemeleme na jemný prášek. Sama používám to zařízení na přípravu koktejlů, jde to ale i jinak,“ dodává.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.