Sejkory – bramboráky bez mouky
Bramboráky neboli cmunda je oblíbeným, ale i dost těžkým jídlem. K přípravě sejkor si můžete přichystat kompletní suroviny, ale kromě mouky. Očekávat můžete nadýchané bramboráky, které je možné péct i na téměř suché pánvi.
Budeme potřebovat:
- brambory
- vajíčka
- sůl a pepř
- česnek
- majoránku
Máte ráda cmundu, zeptala se Dáši Kubíkové Antonie Mikešová z Domova pro seniory Pelhřimov. „Udělejte si jiný recept,“ dodala. „Jen brambory nastrouhat, okořenit, ale bez mouky. Na čtyři brambory tak asi tři vejce, aby vznikl takový sníh,“ popisuje paní Mikešová.
„Já už jsem je pak jinak nedělala, sama jsem jinou cmundu nesnesla. A manžel měl dietu, tak jsem mu ji takhle dělala,“ vzpomíná Antonie Mikešová.
Placky můžeme opéct i na sucho, nebo podle starého receptu vymažte pánev špekem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.