Jablečné lívanečky
Chcete potěšit a překvapit celou rodinu výborným obědem? Naučte se jednoduché jablečné lívanečky. U nás doma mají opravdu velký úspěch. Navíc jsme ještě nespotřebovali uskladněné zásoby jablek – a právě těmi se začíná.
Nastrouháme 4 větší nebo 5 menších jablek na hrubém struhadle a k nim přidáme stejné množství polohrubé mouky smíchané se lžičkou kypřícího prášku. Do těsta patří ještě 1 díl mléka a 2 vajíčka.
Pamatuje se to celkem snadno – díl jablek, díl mouky a díl mléka. Množství navyšujte podle toho, kolik máte strávníků, ale musím se přiznat, že lívanečky zatím nikdy nezbyly.
Těsto necháme chvíli odpočinout a mezitím si připravíme lívanečník a necháme na něm ohřát olej. Lívance osmažíme z obou stran a můžeme podávat. Chutnají namazané ovocnou marmeládou a ozdobené šlehačkou. Kdo má rád hodně sladké, může také posypat moučkovým cukrem, ale pozor na linii.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.