Domácí kachní paštika

I dnes pro vás budeme mít pozvánku na Grand restaurant festival – degustační menu o několika chodech nabízejí 4 restaurace v našem kraji. Když jdete ochutnávat, ani takový předkrm není jen tak. Šéfkuchař jihlavské restaurace Nika Atrium Petr Šebek už jen popisem naznačuje, co všechno se do porce předkrmu muselo nachystat. Kachní paštika v pomerančovém bylinkovém másle s jablečným čatní a domácími brusinkami.

Základem je paštika. Naprosto zapomeňte na konzervy a hotové paštiky. Pro domácí výrobu potřebujete kachní játra, několik druhů dobrého alkoholu a mléko. Dále vodní lázeň, troubu a pozor, také vpichový teploměr na kontrolu teploty.

Kachní játra vložíme do mléka, svaří se bourbon, whisky a likér Grand Marnier. Vložíme játra a rozmixujeme, dají se do vodní lázně do trouby a to tak, abychom dodržovali správnou teplotu. V troubě by měla být 130 stupňů a uvnitř paštiky jen 67 stupňů. Tady, jak říká Petr Šebek, se neobejdeme bez vpichového teploměru, protože okolnosti při výrobě paštiky jsou pokaždé jiné, a tak nám ani doporučená doba pečení nemusí stačit.

Když se nám podaří správě vyrobit paštiku z kachních jater, potřeme ji pomerančovým máslem s bylinkami, případně jen bylinkovým máslem a dozdobíme. Petr Šebek navrhuje jablečné čatní a brusinky. Stačí už jen opečené tousty z jemné bílé bagety a dát se do jídla.

autor: dak