Pomazánky z lososa a červené řepy
Jak už to tak bývá u vynikajících jídel, která nás úplně ohromí, velice často nejde o nic složitého. Jednu takovou výtečnou pomazánku na jednohubky doporučuje studentka žďárského gymnázia Barbora Hronková: „Základem je buď tvaroh, nebo pomazánkové máslo, ale dá se to i zkombinovat – polovina od každého. Do toho se hodně najemno nakrájí uzený losos a trocha kopru,“ říká Barbora.
„Zakápne se to citronem a nemusí se solit ani pepřit. Uzený losos je slaný sám o sobě a stačí to. Je to úplně jednoduchý recept, ale moc dobrý.“
Na hotové jednohubky ještě položíte snítku kopru a všichni budou nadšení.
Další jednohubky mohou mít pomazánku z tmavě purpurové barvy. Je totiž z červené řepy. Pomazánku vytvořila studentka Doubravka Müllerová: „Nejdříve si musíte červenou řepu upéct v troubě. Potom ji oloupete a nastrouháte na jemném struhadle. Jsou tam ještě takové části, které nejdou dobře nastrouhat, tak ty se rozmixují v mixéru.“
Ve stejném mixéru poté, co si červenou řepu přendáte do mísy, rozmixujete hrst vlašských ořechů. Do mísy k ořechům a řepě přidáte pomazánkové máslo a osolíte a opepříte podle chuti. Na hotové jednohubky můžete položit kolečko salátové okurky a výsledek je skutečně úžasný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.