Majonézové koláčky
Pracovní cesty mě zavedou na různá místa Vysočiny a já mám stále přichystaný mikrofon, kdyby se náhodou objevila nějaká dobrota. A přesně to se stalo u hasičského sboru v Ostrově nad Oslavou. Na stole ležela mísa s koláčky, které byly tak dobré, že si nepamatuju, kdy jsem ochutnala lepší.
O to větší bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že je upekl muž! Bývalý velitel Jan Kříž to zřejmě v kuchyni umí, protože recept vysypal zpaměti a tvrdil, že na tom nic není.
400g hladké mouky
1 balíček kvasnic
3 lžíce majonézy
3 žloutky
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr a troška rumu
„Všechno zamíchat a nechat vykynout. S těstem se dělá moc pěkně, protože je vláčné, krásně se natahuje a netrhá se,“ chválí těsto Jan Kříž.
Teď do něj potřebujeme náplně. Nejlepší klasika je tvaroh. „Upravený tvaroh dělám snadno: rozinky, trošku rumu a cukr,“ popisuje velitel hasičů.
Tvaroh ochutíme, zabalíme do kousků těsta tak, aby se nám vytvarovaly koláčky, potřeme vajíčkem a nahoře posypeme drobenkou. Na plech klademe s rozestupy, aby se nespekly, protože v troubě ještě nakynou. Necháme péct přibližně 15 minut na 220°C, ale hlídáme, aby se nespálily!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka