Norský pudink
Když mám chuť na sladké a honí mě mlsná, dost často si uvařím pudink. Nedávno jsem si povídala s redaktorkou české televize Petrou Eliášovou, která mi o pudinku řekla něco úžasného. Strávila několik měsíců v Norsku a z jinak ne příliš výrazné severské kuchyně jí nejvíce utkvěl v paměti sladký dezert.
„Oni nejvíce dělají různě ochucené pudinky, které dají do formy na srnčí hřbet a k tomu si vyrábějí asi pět různých sladkých omáček, takže je to neuvěřitelná kalorická bomba. Dají si kus toho pudinku a zalijí to sladkou omáčkou. Vychlazené to chutná jako zmrzlina,“ popisuje typickou norskou sladkost.
Krém se podle Petry Eliášové vyrábí podobně jako krém na buchtičky se šodó, zkrátka takový řidší puding s příchutí vanilky, jahody, karamelu a další.
Na talířek se tedy ukrojí kus ztuhlého studeného pudinku, přelije se omáčkou podle vlastní chuti a máme dezert jako v Norsku! V teplých dnech nejlépe chutná vychlazený.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka