Rybí karbanátky z tuňáka
Tak jsem se pustila do další rychlé večeře s myšlenkou, že už opravdu dlouho, hodně dlouho nebyla na stole ryba. V podstatě od Vánoc, a to je škoda! Dostala jsem chuť a nápad, ale bylo potřeba kompromisem vyřešit fakt, že zatímco dvěma členům naší rodiny ryby chutnají, dvěma ne a jednomu je to jedno.
Jak připravit tuňáka pro všechny? No, odborník na zdravou výživu by asi nejásal, ale zabralo to – rybí karbanátky nakonec chutnaly všem a byli by si přidávali.
Recept je jednoduchý:
400g tuňáka ve vlastní šťávě
1 menší vejce
4 lžíce strouhanky nebo 4 rozdrobené toustové chleby
sůl, pepř
1 malý stroužek česneku
olej na smažení
pažitka
sýr Cottage
Scedíme dvě větší plechovky tuňáka ve vlastní šťávě a smícháme je se strouhankou nebo rozdrobenými toustovými chleby. Přidáme menší vejce, stroužek česneku a dopepříme, osolíme jen špetkou. Vytvoříme menší karbanátky, které můžeme ještě obalit ve strouhance a osmažíme.
Pečivo nebo příloha podle mě nejsou nutné, protože je máme už v karbanátcích, takže jsem podávala se sýrem Cottage s pažitkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.