Penne s brokolicí
V některých dětských filmech si poslední dobou dospělí tvůrci dělají legraci z brokolice a z toho, jak dětem nechutná. Proč, to se mě neptejte, u nás doma je brokolice oblíbená tak, že když z ní vyrobím jakékoliv jídlo, ozve se nadšený pokřik. Stejné to bylo u těstovin penne s brokolicí, které jsou jednoduché, rychlé a dobré.
250 g těstovin penne
150 g brokolice
2 stroužky česneku
1 lžíce másla
1 lžíce citronové šťávy
strouhaný parmezán
Nejprve dáme vařit hodně vody – na těstoviny i na brokolici. Obojí potřebujeme měkké s tím, že brokolice změkne opravdu rychle a nemusí se úplně rozpadat. Zatím ji tedy vyndáme z vody a na pánvi si nachystáme rozpuštěné máslo, ve kterém opražíme na plátky nakrájený česnek. Vsypeme hotové těstoviny a přidáme na růžičky rozebranou brokolici. Dochutíme podle potřeby solí, pepřem, kapkou citronové šťávy i postrouhané kúry a promícháme.
Přidáme i nastrouhaný parmezán a trochu si jej schováme i na posypání na talíři. Kdo by měl pocit, že potřebuje omáčku o něco hutnější, může podlít smetanou. Další varianta je přidat jednu pálivou papričku. Kdo má doma strávníky, kteří se neobejdou bez masa, může před těstovinami v pánvi orestovat i kousky kuřecího masa, ale faktem je, že i základní recept na penne s brokolicí bez dalších ingrediencí je vynikající.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.