Typický řecký oběd

Dáme si řecký oběd, co říkáte? Tohle léto se nám velmi hodí do vysílání, protože jedno z typických řeckých jídel je grilované. Když máte to štěstí, že strávíte jako student půl roku v krásném teplém Řecku, plném vůní a středomořské kuchyně, tak se docela jistě dozvíte plno zajímavostí o místních řeckých dobrotách. O několik dobrot se s námi proto nadšeně podělí studentka z Nového Města na Moravě Anna Laštovičková.

Víte, co jsou to souvlaki?

kousky vepřového, kuřecího nebo jehněčího masa
sůl
plátky slaniny
dip - tzatziki

Na tzatziki potřebujeme:

350 g jogurtu
300 g strouhané okurky
2 stroužky česneku
nasekaný kopr
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce olivového oleje
sůl

K podávání:

pita chléb
hranolky
čerstvá zelenina

„Souvlaki je vlastně grilované maso, jen na rozdíl od masa, jak je grilujeme u nás, se v Řecku napichuje na špejli. Takže je to takový špíz jen z masa, maximálně mohou mít verzi, kdy kuřecí maso obalí ve slanině a potom ogrilují.“

Čtěte také

Ještě jsem se dočetla, že slovo samotné vzniklo jako zdrobnělina slova špejle – souvla.

Souvlaki se obvykle dělají z kuřecího masa, případně obaleného slaninou, tradičně to bývalo maso vepřové nebo jehněčí. A jak se podává? „Většinou to servírují s pita chlebem, hranolky, zeleninou a tzatziki,“ usmívá se Anna. „Vyslovuje se to dzadziki, a je to tučný jogurt s hlavními přísadami.“

Tzatziki známe i u nás, jen je asi vyslovujeme pěkně po česku. Do jogurtu přidáme kopr, česnek, sůl a strouhanou okurku a máme dip ke grilovanému masu na špejli.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.