Švestkový sirup
Už máte švestičky ze zahrádky? Tak to už je můžete poslat panu učiteli nebo paní učitelce! Ale ještě lepší bude udělat si z nich dobré pití, zkusíme sirup. Sirup, který se ředí vodou na osvěžující šťávu.
Budeme potřebovat:
4 kg švestek,
500 g cukru
300 ml octa
Nejdříve se švestky musejí opláchnout, vypeckovat a pořádně prosladit. V hrnci je promícháme s cukrem a necháme odstát celý den. Mělo by to být v normální teplotě a během 24 hodin několikrát promíchat.
Potom budeme potřebovat hrnec s tlustým dnem nebo nepřilnavým povrchem. Nalijeme na dno ocet a přisypeme oslazené švestky. Vařit je potřeba asi tak pět hodin na velmi mírném plamenu, dokud se objem švestkové šťávy nesníží asi na polovinu.
Pak už stačí sirup jen dobře promíchat, stáhnout z plotny a slít do lahví. A na závěr přidám ještě jeden tip, který se mi osvědčil u švestkové marmelády – do každé skleničky kápnout trochu alkoholu pro lepší uchování. Voňavý je rum, ale ještě mnohem lepší je právě kapka slivovice.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.