Uzené koleno
Vůně uzeného, té se máloco vyrovná. Zvlášť pokud máte vlastní udírnu a občas se k ní posadíte, přikládáte a čekáte, až se voňavé maso dokonale proudí. My si dnes dáme vepřové uzené koleno na několik způsobů, včetně rady Jardy Hypochondra.
Potřebujeme:
uzené koleno
cibule
kořenová zelenina
česnek
divoké koření (jalovec, bobkový list, tymián, celý pepř, nové koření)
„Vezmu hotové uzené koleno, vařím ho asi tak dvě hodiny, aby bylo opravdu měkké, pak ho oberu a to krásný růžovoučký masíčko nakrájím na plátky a položím je na připravené noky. Je to úžasný, normálně se vám budou sbíhat sliny,“ slibuje Jarda.
Jardovi chutná, když si maso z kolene položí na bramborové noky opečené pěkně dokřupava s cibulkou a slaninou a promíchané s pestem.
Samozřejmě můžete to sníst okamžitě, ale jestli máte trpělivost, zkuste s ním i něco jiného.
Když do vody, ve které je vaříte, přihodíte kořenovou zeleninu a divoké koření a po hodině je vyndáte z hrnce na pekáč, neprohloupíte. Maso chytne tyto další chutě a my mu v troubě ještě přidáme.
Nařežeme tlustou kůži na čtverečky a do nich vetřeme prolisovaný česnek. Pečeme na nakrájené zelenině a oloupané cibuli asi hodinu na 180 stupňů. Můžeme polévat i podlévat vývarem. Kůrčička bude křupavá a tady snad ani žádná příloha nebude třeba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.