Kuřecí nudličky s kuskusem
Jestli už jste dojedli všechny zbytky z Vánoc a máte pocit, že je načase začít jíst trochu dietněji, vyzkoušejte kuřecí nudličky s kuskusem.
Vhodné je i maso krůtí nebo králičí, lehčí bílá masa, ale pro dnešek to bude kuřecí, samozřejmě libové maso z prsíček je lepší.
100 g kuskusu
250 g kuřete 100-200
1 menší cibule
červená paprika
2 mrkve
kousek celeru
500 ml vody
olivový olej
sůl
petržel nebo jiné bylinky
Maso si nakrájíme si na nudličky a pustíme se i do krájení cibule. Tu zpěníme na olivovém oleji a přidáme kousky masa a hned poté zeleninu – může to být mrkev, červená paprika, zelený hrášek, pórek, zkrátka co máte doma. Vydatně pomůže i mražená zeleninová směs, můžete si vybrat, jaká se vám bude barevně a chuťově nejvíce líbit.
Osolíme a můžeme přidat i koření nebo bylinky podle chuti. Zalijeme trochou vody a počkáme, až začne vařit.
Když zelenina změkne, přisypeme kuskus – stačí deset deka, protože malé kuličky hodně nasáknou a zvětší objem. Kuskus je už za pět až osm minut hotový. Směs můžeme rovnou podávat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.