Náplň do domácích kremrolí
Patří k nejoblíbenějším zákuskům, ale není snadné je upéct. Kremrole z listového těsta chtějí trošku cviku, ale jakmile se do toho dostanete, můžete své pečení dovést k dokonalosti. Jako Radka Maršálková, která vyrábí známé Prosetínské trubičky.
Základem úspěchu je domácí listové těsto, říká: „Pokud postupujete podle návodu na klasické listové těsto, mělo by se vám podařit, ale dál už je vtip v tom zpracování, převalování a chlazení.“
Korpusy na zákusek se napečou, nejlépe v dostatečném množství, protože půjdou na dračku, z tenkých proužků těsta omotaných kolem kovových trubiček.
Na náplň do 20 kremrolí potřebujeme:
4 bílky
280 g moučkového cukru
šťáva v 1 citrónu
lžíce vody
špetka soli
Náplň do trubiček, tedy sníh z bílků je pak nejlahodnější, když do něj přidáme jednu tajnou ingredienci: „Náplní je šlehaný bílkový sníh vařený v páře a my do něj přidáváme citronovou šťávu z opravdového citrónu,“ prozrazuje Radka Maršálková.
Než začneme bílky šlehat, přidá se do nich moučkový cukr, trošku vody a sůl. Před koncem šlehání než bílky ztuhnou, znovu se trochu dosladí a přidá se šťáva z citronu. Aby trubička hezky vypadala, používají v Prosetíně cukrářskou zdobičku, tedy látkový pytlík s násadkou, která na obou koncích kremrole vyrobí pěknou hvězdičku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.