Není voda, stavět se nebude! Vyskytná u Jihlavy přestala prodávat parcely

2. červenec 2019 06:00

Kvůli suchu pozastavila Vyskytná nad Jihlavou prodej stavebních parcel. Sousední Bílý Kámen pak ze stejného důvodu nepřipojuje nové domy na obecní vodovod.

Obě obce jsou napojeny na stejný zdroj vody a mají obavy z toho, že další odběratele by už nezvládly. Ve Vyskytné platí zákaz napouštění bazénů. Za posledních patnáct let totiž počet obyvatel v obou vsích vzrostl asi o třetinu.

„Je málo vody. Mám u domu vlastní studnu, nemusím se bát. Ale pro lidi, co to nemají, jestli budou taková vedra, bude to špatný,“ řekli dva obyvatelé z Vyskytné.

Neobvyklý krok

Obec sáhla k ne příliš obvyklému kroku. Zastavila prodej stavebních pozemků z důvodu nedostatku vody. Obávají se totiž, že zdroj vody už další uživatele nebude schopen zásobovat. V sousedním Bílém Kameni nepřipojují nové domy k obecnímu vodovodu.

„Rozhodnutí jsme museli odsouhlasit. Máme obavu z nedostatku vody,“ říká starostka Vyskytné Hana Provázková. Konkrétně ve Vyskytné jde o 18 parcel. „Dlouhodobě usilujeme o napojení na vydatnou studnu, řešíme vrty, které ale nejsou na našich pozemcích.“

Ministerstvo: správný postup

Podle osloveného ministerstva zemědělství jde o legitimní postup. „Pokud je kapacita vodovodu nedostatečná, je logické, že obec další objekty nepřipojí. A takto by měly postupovat i další obce,“ dodal mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související