Sázava je pro vodáky splavná. Vody v korytě ale rychle ubývá

30. červen 2019 06:10

Řeka Sázava je tradičně jednou z nejatraktivnějších vodáckých destinací v zemi.  Hladina i díky květnovým dešťům vystoupala na výšku, ke které se třeba loni ani nepřiblížila.

Na prahu sezóny ale začíná hladina řeky Sázavy klesat.

„Sezóna tady začíná podle počasí, Velikonoce to většinou jistí,“ pozoruje místostarosta Trpišovic na Havlíčkobrodsku Ladislav Březina lidi stojící po pás v řece Sázavě na Stvořidlech.

Právě jeho obec totiž provozuje tamní rekreační středisko. Zatím je tam živo. Jenže valnou část osazenstva tvoří vodáci a ti už si začali všímat, jak rychle hladina řeky klesá.

Peřeje, nebezpečná voda

„Ty peřeje, to bylo vyhledávané, jako rafty, to je opravdu nebezpečná voda, ale když je voda. Teď když voda není, tak říkají, nejdeme, protože to táhnou. U řeky je to dost podstatný, když tam ta voda není a ty lidi sem jedou.“

Nedostatek vody se v případě kempu na Stvořidlech navíc netýká pouze řeky. „V sociálních zařízeních a ve sprchách nás zlobí trochu voda, z důvodu jejího nedostatku. Udělali jsme nějaká opatření,“ dodal místostarosta.

Blízká Ledeč

I tak Stvořidla vodáky i další turisty zatím lákají. O prázdninách nebo víkendech jsou tady stovky lidí. Část z nich míří i do nedaleké Ledče, kde je Sázava klidnější a hlubší. „Letos už jsme začali půjčovat někdy v březnu pár lodiček, nejvíc se jich půjčuje samozřejmě červenec, srpen,“ potvrzuje zájem i majitelka ledečské půjčovny lodí Libuše Koudelová. 

I ji ale sucho a pokles hladiny v řece trápí. „Pokud bude to letošní léto jako loňský, tak to žádná sláva nebude. Loni už jsme nepůjčovali v srpnu. A nejenom, že bylo málo vody. To by nevadilo vodákům, jim nevadí, že musí potáhnout přes nějakou mělčinu, ale ta voda byla i hodně zelená.“

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio