Německý ovčák Starouš už potřebuje klid. Má bolavé nohy a do patra by nevyšel

21. březen 2016

Český rozhlas Region pomáhá psům z útulků na Vysočině najít nové pány. Dnes vám představíme německého ovčáka z útulku pro opuštěná zvířata v Jihlavě - Pístově. Má za sebou hodně nepříjemnou zkušenost a nikdo neví, proč se ho jeho bývalý majitel zbavil.

Německého ovčáka ve zbídačeném stavu odchytili pracovníci jihlavského útulku v Hybrálci u Jihlavy asi před dvěma měsíci. „Vyjížděli jsme na zavolání občana, že tam běhá pes. Když jsme přijeli, tak jsme zjistili, že neběhá, ale plouží se,“ říká zoolog a vedoucí útulku v Pístově Aleš Toman. Pes, který dostal jméno Buck, měl totiž pokročilé stádium artrózy. Buckovi je asi deset let. Asi i proto si ho ošetřovatelé brzy přejmenovali na Starouše. Toto jméno je i na cedulce na jeho kotci.

Trocha péče a Starouš je jak beránek

„Byl v hrozném fyzickém stavu, srst byla zplstnatělá, zaprášená, pes smrděl, byl na něj tristní pohled. Navíc vrčel a vypadal agresivně. Museli jsme použít odchytové tyče,“ vzpomíná Aleš Toman. Stačilo trochu péče a Starouš se změnil. „Děvčata, která tady teď pracují, ho dala během čtrnácti dnů do nádherného stavu. Teď má krásnou srst a zlepšil se i problém na těch končetinách,“ říká vedoucí útulku. Léky musí Starouš brát až do konce života. Nejsou ale příliš drahé. „Za sedm set je koupíte na půl roku,“ dodává.

Útulek Jihlava, pes Buck

Fyzické výkony od něj nečekejte, stačí mu dvě klidné procházky denně

Starouš se krásně zklidnil. Je vidět, že za jeho prvotní agresivitou bylo vyděšení a bolest. „Je hodný na psy i na lidi, na menší děti si netroufne,“ říká Aleš Toman. S ohledem na věk a zdravotní stav by viděl Starouše u starších lidí na vesnici. Neměl by být celou dobu venku a neměl by chodit do patra.

Pes Buck, řečený Starouš, Jihlava
Spustit audio