Někteří koně už ani neznají cukr. Chovatelé je odměňují moderními vitamínovými pamlsky

Stejně jako například atleti nebo hokejisté, i koně se musí poctivě připravovat na závody. Důležitý je pravidelný režim, strava a samozřejmě trénink.

Jak vypadá příprava koní na finále 55. ročníku Zlaté podkovy? To jsme na vlastní oči viděli na Školním statku v Humpolci, jen pár kroků od slavného závodiště.

„Naši koně to mají pořád stejné. Jen ti co závodí, mají trošičku upravený trénink,“ říká Jitka Beranová ze Školního statku Humpolec. Dodává, že na statku mají ustájené koně provozní, sportovní, ale i soukromé. Provozní koně využívají ve svých praktických hodinách žáci místní zemědělské akademie.

Každý kůň má své stání označené jménem a dalšími důležitými údaji. „O je otec, M je matka, PO je otec matky, plemeno český teplokrevník“ vysvětluje Jitka Beranová u boxu kobylky Touhy. Další cedule uvádí množství a druh krmení, případně dietu.

Před závodem čeká koně zaplétání hřívy a ocasu i mazání kopyt

Krmné dávky se u koní nemění ani před závody. Přesto koně poznají, že se něco děje, a nejen díky intenzivnějšímu tréninku. „Ty přípravy. Jsou z toho nervózní. Víc se pucujou, hřívy se jim zaplétají, ocasy se jim zaplétají, kopyta se mažou,“ popisuje předzávodní proceduru Jitka Beranová.

A to hovoříme o koních, kteří to mají na závodiště jen pár kroků, a nemusí cestovat. Pro koně, kteří na závody přijíždějí z celé republiky, připravují zaměstnanci statku celou halu. „Jezdci si píšou do přihlášky své požadavky. Samozřejmě všichni by chtěli krajní boxy, protože stojí jen vedle jednoho koně,“ říká Beranová s tím, že je velmi složité koně umístit, aby se snesli.

Místo kostky cukru dostávají koně mrkvové, banánové, ale i mátové granule

Přespolní závodníci si samozřejmě vozí své krmení. Každá stáj, každý kůň je totiž zvyklý na něco jiného, a před závodem se to nesmí změnit. Po dobře odvedené práci pak i koně dostávají odměnu.

Už to ale není kostka cukru, jak tomu bývalo kdysi. „Dnes jsou pamlsky dělané z různých ingrediencí s vitamíny. Jsou šípkové, jablečné, mrkvové, banánové, mátové,“ vyjmenovává Jitka Beranová s tím, že cukr už spousta koní ani nezná.

Spustit audio