Největší psí plemeno - irský vlkodav - je i přes svůj název mazlivý

7. červenec 2022

Je to největší psí plemeno na světě, vysoké, těžké, a přesto nebudí hrůzu. Naopak. Irský vlkodav je veliký mazel, nesmírně přátelský a nekonfliktní.

Majitelka páru vlkodavů Eva Beckertová z Herálce si je pořídila ke svým dalším zvířatům. Vlastní chovatelskou stanici koček plemene Ragdoll, dva papoušky, dva koně, činčily a další dva psy.

Vítání u branky

Vlkodavové se se všemi těmito zvířaty snesou bez potíží a návštěvy u branky by nejraději vítali objetím předními packami. To však mají zakázáno z bezpečnostních důvodů „On, když by si stoupl na zadní packy, tak by mě zabil do země jak hřebík, protože já ho neudržím, on má 85 kilo. Ale můj syn, ten má větší sílu, ten to ustojí,“ směje se majitelka osmdesátikilové fenky Meggie a ještě těžšího psa Dudlayho.

Eva Beckertová z Herálce, chovatelka irských vlkodavů

Když takový pes potřebuje ze zdravotních důvodů přenést, je na to potřeba pomocník, nebo raději rovnou několik, zamýšlí se paní Eva: „Už se mi stalo, že jsem potřebovala Dudleyho dát vyvenčit ven z verandy, když nemohl chodit, a to bylo pro mě, když jsem byla sama, hrozně náročné. Chce to určitě pomocníky.“

Nároky vlkodav vrací láskou. Miliónkrát.

Irský vlkodav je náročné plemeno. Hodně toho sní, má speciální granule pro obří plemena, dostává i ovoce, maso. „Celkově je to finančně znát, protože i když se jde k veterináři a něco se děje, tak to stojí víc, než když má stejné potíže nějaký malý pejsek. I pořizovací cena je vyšší. Ale svou láskou to majitelům vrací miliónkrát,“ říká Eva Beckertová dojatě. Vlkodav byl pro milovnici zvířat vysněný pes už v dětství, a když si jej mohla do domu pořídit, hned to udělala.

Eva Beckertová z Herálce, chovatelka irských vlkodavů

Plemeno bylo prapůvodně vyšlechtěno křížením dog, chrtů a deerhoundů. „Měl to být ochranné plemeno a lovecké plemeno, proto se vyšlechtil takový kolos, který měl toho páníčka chránit i na lov vlků. Vlkodav byl výsadou královských rodin, ti psi se dávali jako drahé dary mezi panovníky. Dneska už je to pouze společenské plemeno, které je extrémně jemné, mazlivé. Sice jsou to kolohnáti, ale ukradli moje srdce, protože jsou to skvělí kámoši a láskyplní jemní tvorové. Nejsou to psi, jsou to bytosti, opravdu výjimeční psi,“ uzavírá svou chválu vlkodavů paní Eva.

Spustit audio

Související