Ragdoll znamená hadrová panenka. Jsou to hravé a společenské kočky, říká chovatelka Eva Beckertová

9. říjen 2018

Činčily, papoušci, vlkodavové, border kolie a přes dvacet koček plemene ragdoll chová v Herálci na Žďársku Eva Beckertová.

I když toto přátelské kočičí plemeno není náročné na prostor, v domě mají místa dost. Kočičí matky s dospívajícími dětmi mají jeden pokoj jen pro sebe, všude jsou velká škrabadla, stromy i pelíšky. Velkým huňatým kočkám s jasnýma modrýma očima je tu opravdu dobře.

„Jsou to empatické, strašně společenské, jemné, i když veliké kočky. Hrozně rády si hrajou, jsou nápadité, ale zase nedemolujou tolik naše obydlí,“ směje se chovatelka, která si svého prvního chovného kocourka pořídila před 18 lety až z Nového Zélandu. „Byl strašně drahý, rodiče z toho měli šok, ale začal hned vyhrávat výstavy, a mně nastartoval chovatelskou kariéru tak rychle, že jsem to ani nečekala,“ vzpomíná na kocourka, který se dožil šestnácti let, paní Eva s dojetím.

Kočky plemene Ragdoll
Kočky plemene Ragdoll
Kočky plemene Ragdoll

Gracie a Kryšpín bydlí u Gottů

Kocouři mohou vážit až osm kilo, kočky mezi čtyřmi a šesti kilogramy, ale mohou být i větší. Z chovné stanice Ragdolls of Eulalie cestují koťata do celého světa. Plemeno se hodí k dětem, takže o ně mají často zájem rodiny. Evě Beckertové se jednou textovou zprávou ozvala i jistá Ivana Gottová. „Dělala jsem si legraci, co kdyby Ivana Gottová byla opravdu manželka Karla Gotta, a byla to ona! Pak si u nás na návštěvě vybrali kočičku a později ještě kocourka, a tomu vybral jméno Kryšpín pan Gott. To jméno se mi moc líbí,“ uzavírá Eva Beckertová.

Spustit audio