Nejtěžší je se nesmát, říkají deváťáci, kteří připravují školní televizi

30. listopad 2016

Ve školní družině je v pátek dopoledne živo. Několik žáků třídy 9. B natáčí další díl školní televize a právě zpovídají dva úspěšné reprezentanty z krajského kola logické olympiády. „A jste teď nejchytřejší na světě? Jasně že jsme!“ končí rozhovor a všichni se smějí. Smích je slyšet prakticky neustále a občas brzdí práci.

Učitelka Markéta Ketnerová, která Telku dává dohromady, jen koulí očima, i když je chce vlastně pochválit: „Záchvaty mají skoro pořád, ale jinak jsou bezvadní, moc šikovní!“

Školní Telka začala na základní škole Seifertova v Jihlavě vysílat v minulém školním roce. Podařilo se každý měsíc vyrobit jeden díl a letos se stejnou rychlostí pokračuje, takže třináctý díl je právě ve výrobě. Co tvoří náplň vysílání? „Jsme velká škola, chodí sem spousta dětí, všichni jsou aktivní, takže se pořád něco děje,“ vysvětluje Markéta. „Píše se plán na každý týden, a když mě v něm něco zaujme, tak si to zažlutím, udělám si u toho tři vykřičníky a pak se ta akce natočí. Buď tam jdu já a vezmu si kameru anebo tam pošlu nějakou oběť, která to pro nás natočí,“ směje se.

Telka, televize Jihlava

Kameraman se nesměje, má s Telkou nejvíc práce

Vysílání se potom dá dohromady z natočených materiálů a spojovacích vstupů. Ty se natáčí právě teď a jsou stejně jako celý díl ve vánočním duchu. U moderátorského stolečku sedí Verča s Katkou a zkoušejí si text: „Každoročně zdobí naše škola na náměstí vánoční stromeček. Letos padl los na sedmou cé… Náš stromeček zdobí andělíčci z korkových špuntů.“ Opravuje se výslovnost, intonace, přízvuky, než je všechno správně. Ale podle děvčat je vůbec nejtěžší se nesmát.

Třídou opět otřásají výbuchy smíchu, jen mladý muž za kamerou se tváří seriózně. Každý díl totiž musí nejen natočit, což znamená obrnit se trpělivostí, ale také mu dát konečnou podobu.

Martina Nováka vybrali spolužáci proto, že natáčení je jeho koníček a s kamerou to umí: „Nejtěžší na tom je upravit zvukovou stopu, aby nebylo vidět, že se tam smějí, vystříhat přeřeky a pohlídat ukončení vět. Průměrně každý díl stříhám tak dvě a půl hodiny a než dám dohromady všechny vstupy a natočené materiály, tak to asi čtyři hodiny zabere.“

Všechna vysílání Školní Telky ze ZŠ Seifertova v Jihlavě najdete zde.

Telka, televize Jihlava
autor: dak
Spustit audio