Nejproduktivnější krávy a nejlepší napojení na obchvat mají v Bohdalově

10. červenec 2015

Krávy z Bohdalova nadojí z celé České republiky nejvíc mléka. Holštýnské plemeno, které chovají v místním zemědělském podniku, je svou produktivitou sice vyhlášené, ale v Bohdalově se dostali na průměrnou dojivost čtyřicet litrů mléka denně. A to není všechno, čím se městys na Žďársku může pochlubit.

Bohdalov je malebný městys, který leží asi dvanáct kilometrů před Žďárem nad Sázavou ve směru od Jihlavy. Poměrně nedávno obec obkroužil obchvat, ze kterého je možné sjet třemi sjezdy. Podle starosty Arnošta Judy je to rarita. „Když pojedete od Žďáru, tak na prvním sjezdu byste mohli sjet na Bohdalovu Ost, následuje u cihelny Bohdalov centrum a poslední sjezd, ve směru od Rudolce, nazývám Bohdalov West,“ vysvětluje starosta. S úsměvem ukazuje i na pracovní sjezd do pole, který si prý pojmenoval Bohdalov Feld. Člověku pomalu přijde, že přijel do Vídně.

Nejkrásnější pohled na Bohdalov je určitě z kopce nad Rudolcem. Místní tomu místu říkají U Kapličky. Celý městys i s dominantou, kostelem svatého Vavřince, máme jako na dlani. Dobře je odtud také vidět, kolik je v širokém okolí, ale i v samotném Bohdalově rybníků. „Pokud jsem se s někým bavil, tak se pro tuto lokalitu používá pojem: Rybníkářská krajina,“ říká Arnošt Juda a poukazuje na rovinatý kraj. V jeho pozadí, na horizontu, jsou proto krásně vidět celé Žďárské vrchy včetně Zelené hory.

Na Bohdalov je krásný pohled i z druhé strany. „Místní budou vědět, když řeknu, co to je Březiňák. Díváme se z Březiňáku a po levé straně vidíme přírodní rezervaci V bukách,“ říká starosta a ukazuje, že tímto směrem leží i místní část Bohdalova Chroustov. „S nadmořskou výškou téměř sedm set metrů nad mořem,“ doplňuje.

Už jsme si Bohdalov prohlédli ze dvou vršků. Do třetice všeho dobrého přidáme ještě jeden. „Opět to řeknu místopisně bohdalovsky: jsme U Borovice,“ říká starosta a ukazuje na starý pařez, který kdysi býval vzrostlou borovicí a pro široké okolí byl viditelným orientačním bodem. Stará borovice uschla a nahradily ji tři mladé stromky. Bohdalovští si svých tradic váží.

Spustit audio