Nejlepší káva je prý z vody nabrané ve Studánce Panny Marie

19. březen 2015

Voda ve studánce Panny Marie vyléčila celou Vyskytnou nad Jihlavou od moru. Říká to stará pověst, které můžeme, ale nemusíme věřit. Pravda je, že voda vyvěrá z kopce, kde se kdysi těžilo stříbro a prý je i propojená s osmnáct kilometrů vzdálenou známou Stříbrnou studánkou na Křemešníku.

„Je nazvaná na památku jednoho vyléčeného člověka, který sem věnoval obraz Matky Boží,“ říká starosta Vyskytné nad Jihlavou Petr Böhm. Tehdy se ale studánce ještě říkalo Panenská. Název Panny Marie je novější. Starosta má také možné vysvětlení pro údajné propojení studánky s tou křemešnickou: „Stejně jako Stříbrná studánka na Křemešníku začíná ta naše téct po nanebevstoupení Ježíše Krista a voda se začíná ztrácet po sv. Václavu.“

Od roku 2011 je studánka Panny Marie krytá roubeným přístřeškem z dílny jihlavského tesaře Karla Kloudy a pramen vytéká dřevěným korýtkem. „Teď ten pramínek teče kolem, protože ta příroda pracuje, musíme to opět opravit," říká Darina Čermáková ze sdružení Zvony, které se v posledních letech o studánku stará.

Roubení studánky je stále ověšené hrníčky. „To je pro náhodné pocestné, kdo sem přijde, tak se napije. Vím, že sem chodí lidé pít pravidelně,“ říká Petr Böhm a ukazuje na devět porcelánových hrnků pověšených na háčcích. „Mám pocit, že jsem sem dala ten modrý. Když ubývají, tak přidáme,“ říká Darina Čermáková. Sama už z vody ze studánky vařila i kávu. „Ta káva je výborná, jinak voní, jinak chutná, doporučuju,“ říká.

Spustit audio