Národní geopark Vysočina zve na kamenné moře a opuštěné lomy. Bude i stezka v korunách stromů

Oblast kolem vrchu Javořice mezi Třeští, Telčí a Počátkami se před týdnem zařadila mezi osm českých národních geoparků. Návštěvník tu už teď má možnost vidět například Kamenné moře u Štamberku, nebo expozici kamenictví v Mrákotíně. Ostatně, kvalitní mrákotínská žula je známá po celé republice a ve dvou lomech se stále kámen těží.

Žula se v okolí Mrákotína těžila už koncem devatenáctého století. „1870 začal ten první největší rozkvět, kdy se tady na každém kopci začaly různé lomy otvírat,“ říká starosta Mrákotína Miroslav Požár. Mrákotínská žula patří k nejkvalitnějším ve střední Evropě, a proto byla vybrána i na výrobu monolitu na nádvoří Pražského hradu.

Expozice o kamenictví v Mrákotíně

Sedláci mívali v lesích své vlastní malé lomy

Do funkčních lomů nemá samozřejmě z bezpečnostních důvodů veřejnost přístup, ale v okolních lesích jsou desítky opuštěných nebo zatopených menších lomů, podle kterých si také návštěvník dovede představit, jak práce kameníků probíhala a kolik druhů žuly se v této oblasti nachází. Základní přehled určitě dává expozice o kamenictví v budově úřadu městyse Mrákotín. Stojí tam dokonce i originální kamenický přístřešek z lomu a ve vitrínách leží nářadí, které dělníci používali a používají. Na mapě jsou zde označené právě i ty opuštěné lomy v lesích. „Jsou tady i ty nejmenší lomy, kde si sedláci těžili kámen na své domy a stodoly,“ říká Miroslav Požár.

Expozice o kamenictví v Mrákotíně

Rozhledna na Javořici by musela být vyšší než třicet metrů

Už teď vedou geoparkem značené stezky, které jsou vybavené elektronickými značkami, ze kterých pomocí chytrého mobilního telefonu odečtete informace o jednotlivých lokalitách, skalách, kamenech a lomech, ale třeba i rašeliništi. V budoucnu by se Národní geopark Vysočina mohl rozrůst i o stezku korunami stromů u Roštejna nebo o rozhlednu na nejvyšším vrchu Vysočiny Javořici. Podle starosty Mrákotína by rozhledna musela být vyšší než třicet metrů, aby se vyhlídka dostala nad špičky stromů. V současnosti je nejbližší možná vyhlídka na Javořici z Míchovy skály.

Mrákotínský lom v zimě
Spustit audio