Náměstí ve Žďáře nad Sázavou zdobí slaměný betlém Jiřího Jedličky

21. prosinec 2015
Slámový betlém ve Žďáře nad Sázavou

Svatá rodina, tři králové, osel, beran, všichni v životní velikosti z krásné zlatavé slámy. Tak vypadá slaměný betlém, kterých je v celé České republice jen sedm. Jeden z nich obdivují turisté v Praze na třetím hradním nádvoří. „Slaměné betlémy dělám už nějaký pátek a snažím se, abych je dovedl k určité dokonalosti. Stále je vylepšuji,“ říká Jiří Jedlička, ředitel Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě, který betlémům věnuje spoustu svého volného času.

Při stavění betléma ze slámy o několika postavách v životní velikosti, se musí vyřešit spousta problémů. Pod slámou je například schovaná železná konstrukce. „Postavy jsou snazší, ale zvířata musím mít anatomicky správně. Nejdůležitější jsou poměry krku, hlavy, těla a končetin. Začínám tím, že si stáhnu obrázky zvířete z internetu a rozkreslím si je ve všech pozicích, ze všech stran i v chůzi,“ popisuje Jiří Jedlička.

Jiří Jedlička, tvůrce slámových betlémů

Trojrozměrný model potom musí vytvořit ze železných drátů, které sám svařuje. „Můj táta byl svářeč, díval jsem se mu pod ruce, tak jsem to okoukal. Jsem takový svářeč samouk,“ usmívá se. Když už je figura obalená slámou a je potřeba něco svářením opravit na konstrukci, musí mít připravenou láhev s vodou, protože sláma rychle chytne a hoří.

Slámu hledám celý rok

Dalším problémem je kvalitní sláma. Musí mít stébla dlouhá 30 – 40 centimetrů, ale zemědělci ji často nasekají přímo na poli. Domluva je nutná předem. Záleží i na barvě, zdůrazňuje stavitel betlémů: „Nejkrásnější žlutou, až do zlatova má ovesná sláma, jenže ovsa se u nás už moc nepěstuje, tak ho z auta v létě vyhlížím na poli všude, kam jedu a hlídám si, kdy ho budou sklízet.“ Slámu potom ke konstrukci přišívá speciální svařenou až čtyřicet centimetrů dlouhou jehlou. „Není to žádné dámské vyšívání,“ dodává Jiří Jedlička s úsměvem.

Chybí nám pořádná zima

Betlémy Jiřího Jedličky jsou vystavené většinou venku po dobu několika týdnů. „Když je normální zima a sněží, slámě to nevadí, sníh se omete. Ale poslední roky spíš pršelo. Sláma má sice větší výdrž než seno, které po zmoknutí hnije okamžitě, ale i tak by se měly figury z betléma dát pořádně vysušit.“ Jiří Jedlička doporučuje nejlépe do stodoly na průvan, aby unikátní slaměné betlémy neztratily svou krásnou zlatou barvu a daly se vystavovat každý rok.

Slámový betlém
autor: dak
Spustit audio