Nákup správné autosedačky

15. srpen 2017

Pozvání do Poradny Českého rozhlasu Vysočina přijal Jan Hrůza z třebíčského obchodu Autodíly Meteor. Probrali jsme s ním, jaké jsou druhy autosedaček a jak vybrat tu správnou právě pro vaše dítě.

V sedačce musí být dítě do 150 centimetrů výšky nebo do 36 kilogramů hmotnosti. Zodpovědný za všechno je řidič automobilu.

Jaké typy autosedaček jsou na trhu?
Tzv. vajíčko, to je pro dítě 0-13 kg, dále autosedačky na dítě o váze 9-18kg a třetí typ je pro děti, které váží 15-36 kg. Existuje ještě jeden typ autosedačky, tzv. univerzální, a to pro dítě vážící 9-36 kg.

Na co se při výběru autosedačky zaměřit?
Typ vajíčko by měl mít nastavitelnou rukojeť, indikátory správné instalace, zvukové nebo světelné indikátory, které při špatném zapojení nebo rozpojení pípají a blikají. Tyto indikátory lze použít i ve starším typu vozidla, má vlastní vyměnitelnou baterii. Dále je vhodná vložka pro novorozence, ta bývá vyndavací.

Kam dávat „vajíčko“?
Ze zákona je povinnost vozit vajíčko v protisměru na sedadle spolujezdce, ale musí jít vypnout airbag. Pokud umisťujete vajíčko dozadu, tak za sedadlem spolujezdce.

Kdy vyměnit „vajíčko“ za větší autosedačku?
Jakmile začne dítě sedět, tuto sedačku dítě používá nejdelší dobu.

Co dělat, když dítě už je větší, ale nesedí?
Musí se počkat, dokud nezačne dítě sedět. Existuje varianta autosedačky vajíčka v rozmezí 0-18kg. Je dobré vyzkoušet autosedačku na prodejně, obsluha vám může ukázat, jak uchytit autosedačku v autě. Při používání autosedačky na váhu dítěte 15-36 kg je vhodné vždy dítě připoutat pásem tak, aby nebyl pás kolem krku, musí být na klíční kosti. Také je dobré používat potahy a obaly bezpečnostních pásů, protože hrozí vážné zranění, radí i zdravotníci.

autor: Bohdana Majerová
Spustit audio