Naběhal více kilometrů, než nachodil. Teď do toho vytrvalci Štěpánu Dvořákovi zasáhla nemoc

4. listopad 2020

Půl roku čekal, než svůj příběh zveřejnil. Dálkový běžec Štěpán Dvořák zjistil první změny svého zdravotního stavu na jaře.

„Doporučili mi, abych navštívil odborného lékaře, ale pak přišla pandemie, takže jsem tři měsíce žil dál úplně stejně. V květnu jsem navíc běhal hrozně náročnou výzvu, 1500 kilometrů za měsíc, kterou jsem nakonec vyhrál, ale pak jsem byl úplně vyčerpaný a řekl jsem si, že si dám chvilku pauzu,“ vypráví.

Ledviny

Pak navštívil lékaře a dozvěděl se, že má velký problém s ledvinami a musí zůstat doma na neschopence. Do práce se stále nevrátil, a navíc místo desítek kilometrů denně měl najednou odpočívat a šetřit se.

Jeho fanoušci ani kolegové dálkoví běžci po několik měsíců netušili, co se s ním děje. Na začátku července pak v Praze podstoupil operační zákrok renální biopsii, kdy se odebere kousek ledviny a pošle se do laboratoře.

Výsledek byl překvapivý. „Mám autoimunitní onemocnění, kdy moje tělo tvoří nový druh protilátky a snaží se zbavit mých ledvin. Projevuje se to jako by ledviny kolabovaly, ale já je mám zatím zdravé – je ale je otázka času, jestli je můj imunitní systém nezničí,“ říká běžec.

Vzácné onemocnění

O tomto onemocnění se zatím příliš neví. „Je to taková anomálie v těle. Doktoři nevědí ani jak to vzniká, ani jak to probíhá, ani jak dlouho to trvá. Jsou případy, kdy to po nějaké době zmizelo, jsou případy, kdy to mají lidé až do konce života,“ diví se Štěpán Dvořák.

Běhá dál, ale ne příliš dlouho, protože je omezen vycházkami na nemocenské, ani příliš daleko.

Zatím o nemoci získává informace ze všech možných zdrojů a věří, že se uzdraví. „Co se týče plánů, tak všechno tlačím před sebou a uskutečním to, až to půjde. Samozřejmě bych se chtěl uzdravit co nejrychleji. Doufám, že nebudu tím, kdo bude za deset let říkat, že tu nemoc pořád má,“ uzavírá optimisticky běžec.

Spustit audio