Na zámku v Náměšti se vyspal i Leonid Iljič Brežněv

Zámek v Náměšti nad Oslavou letos slaví čtyřistapadesát let od zahájení výstavby. O historii zámku je toho dost napsáno v knihách i brožurách pro turisty. Zámek ale žije i teď a dokonce v něm lidé bydlí.

Spousta nábytku, obrazů, nádobí, hudebních nástrojů ale i koberců, ubrusů a prostěradel - tomu všemu se na zámku říká mobiliář a stará se o něj správce mobiliáře. Na zámku v Náměšti nad Oslavou je jím Lukáš Gregor. „Já jsem tady začínal jako sezónní průvodce, ta práce mě chytla a tak jsem tady zůstal,“ říká Lukáš Gregor, který na zámku i bydlí. „Bydlím těsně před zámkem ve věži. Ony tam byly původně byty pro služebnictvo, takže jsem nastoupil v další generaci,“ vysvětluje.

I když má Lukáš Gregor na starosti všechen zámecký nábytek, do svého bytu ve věži si nic vybrat nemohl. „Ta věž je docela malá, takže by se tam nic nevešlo a navíc se kulturní mobiliář k tomuto účelu používat nesmí,“ říká Lukáš Gregor. V zámecké posteli by prý stejně spát nechtěl. Radši si pořídil moderní se zdravotní matrací.

Lukáš Gregor prozradil, že nejradši z celého mobiliáře má sklo a porcelán. Zámecká sbírka je prý nádherná. „Ono se to používalo, ještě když sem jezdily delegace. Ministr Ehrenberger, ministr Chňoupek, Brežněv tu přespal, takže ten určitě taky na něčem jedl,“ vyjmenovává správce mobiliáře hosty, kteří používali hraběcí porcelán. „Víme, ve které posteli Brežněv spal, doteď se jí interně říká U Brežněva,“ dodává s úsměvem.

Prací správce mobiliáře je i sestavovat exponáty na zámecké výstavy. Teď aktuálně připravují jednu o životě poslední hraběcí rodiny. Návštěvníci poznají, že to byli úplně normální lidé s obyčejnými radostmi a starostmi.

Spustit audio