Na Vysočině se představují výjimečné malířky, sestry Jitka a Květa Válovy

27. prosinec 2021

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě poprvé v takovém rozsahu vystavuje díla Jitky a Květy Válových, výjimečných dvojčat, malířek z černého Kladna.

Dámy české kultury, titul pro sestry malířky Jitku a Květu Válovy oceňuje in memoriam výjimečné umělkyně z Kladna. Dvojčata byla spojena dnem narození, celoživotním místem bydliště, i výtvarným talentem. Přesto jsou obrazy velkých formátů každé ze sester jiné a nesou vlastní rukopis a styl.

Pod jedním nebem

V našem kraji je představuje výstava v Oblastní galerii Vysočiny nazvaná Pod jedním nebem. „Sestry Válovy vytvořily úžasná monumentální díla na to, v jak skromných ateliérech malovaly. Byly součástí umělecké skupiny Trasa, kam patři například i sochař Olbram Zoubek,“ říká výtvarnice, sochařka a také kurátorka výstavy Dagmar Šubrtová.

Na jihlavskou výstavu vybrala převážnou většinu děl, která ještě nikdy vystavena nebyla a přidala k nim několik obrazů umělců, které tvorba sester Válových inspirovala, jako jsou Jiří Petrbok, Klára Spišková nebo Josef Žáček, a sochu od přítele Olbrama Zoubka.

Dvacátá a padesátá léta

Jitka a Květa Válovy se narodily v prosinci roku 1922. To podstatné o umělecké tvorbě se dozvěděly od svého učitele. „Studovaly u Emila Filly hned po druhé světové válce. Byla to velmi silná generace, která ovlivnila výtvarné umění na české scéně. Emila Fillu si braly trochu jako otce, protože ony samy o tatínka přišly brzy ve svém dětství. Byl pro ně velký vzorem.“

V 50. letech 20. století neměl žádný umělec, který netvořil socialistický realismus, snadný život, ani tyto výjimečné malířky. Komunistická spisovatelka Marie Majerová o nich prohlásila, že jsou černou skvrnou na rudém Kladně, čímž nad nimi vynesla ortel. „Přesto, že se věnovaly figurální malbě dělníků, horníků, pracující třídě, od té chvíle nemohly vystavovat a vešly v zapomnění,“ vysvětluje Dagmar Šubrtová.

Skvělé, otevřené, milující…

Umělkyně po celou dobu finančně podporovala jejich maminka, i přátelé výtvarníci. V kladenském domku vznikla všechna jejich díla – Jitka malovala v přízemí, Květa v patře. Jitku zajímala zvířata a jejich boj o přežití, příroda i člověk. Květina tvorba je více duchovní a najdeme v ní sílu hmoty a země. Po roce 1989 došla tvorba obou sester uznání.

Pro ostatní umělce byly vždy inspirací, ale nejcennější bylo vždy osobní přátelství. „Všichni, kdo se se sestrami Válovými potkali, mohou říci, že byly skvělé, otevřené, milující. Jejich dílo je ještě neobjevené,“ myslí si kurátorka.

Výstava obrazů Jitky a Květy Válových nazvaná Pod jedním nebem, která je doplněná o díla dalších autorů, bude přístupná do 27. února 2022.

Spustit audio