Na týden noví průvodci. Návštěvníky zámku v Náměšti až do neděle přivítají žáci tamní školy

31. květen 2022 09:00

Naučit děti historii a zároveň vystupovat před lidmi. O to se snaží v Náměšti nad Oslavou. Na tamním zámku týden provázejí deváťáci jedné ze základních škol. 

Ode úterý začínají na zámku v Náměšti nad Oslavou provázet děti. Jsou to žáci tamní základní školy, kteří to mají jako součást své výuky. 

Museli se naučit nejenom potřebná fakta o zámku, ale také to, jak je předat návštěvníkům. Poslední detaily pak dolaďovali při generálce před ostrou premiérou.

Vítáme vás …

„Vítáme vás na státním zámku v Náměšti nad Oslavou.“ Trojice dívek stojí před oltářem, pravidelně se střídají ve výkladu, rukama nezapomínají ukazovat předměty, o kterých právě mluví. 

Školáci jsou rozděleni do dvojic nebo trojic09:00, každá skupinka má na starosti jednu místnost. Čajovým sálem provázejí Týna a Milan. „Přijde mi to jako dobrá zkušenost mluvit před tolika lidmi a hlavně mluvit v prostoru a popisovat něco,“ říká Milan, který bude po základní škole studovat herectví. 

Přípravě na průvodcovství věnoval jeden večer, stejně jako Týna. „Stojím před zrcadlem a dívám se na to, jakou dělám mimiku, jak hýbu rukama.“

Škola a zámek

Ve skupině, která místnosti prochází a sleduje výklad deváťáků, je také správce mobiliáře zámku Zdeněk Gregor. „Když přijdou sem na zámek, tak během tohoto projektu ho poznají mnohem lépe, než by ho poznali na jakékoli prohlídce.“   

Základní škola v Náměšti spolupracuje se zámkem už 15 let. „Obrovský přínos vidím v tom, že se ty děti otrkají, nebojí se mluvit,“ přidává další aspekt učitelka Marie Pemčáková.

Školáci budou návštěvníky zámku v Náměšti provázet až do neděle.

Spustit audio

Související