Na historický most v Náměšti se vrací restaurované sochy. Z původní dvacítky jich tam bude patnáct

26. listopad 2021 06:00

Po víc než roce a čtvrt se na opravený historický most v Náměšti nad Oslavou vrátily sochy. Někteří z dvacítky svatých ale chybí, jiné ještě čeká v budoucnu stěhování.

Historický most přes řeku v centru Náměště nad Oslavou se vždycky pyšnil neobvykle velkou koncentrací soch svatých. Na nevelkém kamenném mostě spojujícím náměstí s cestou stoupající k zámku jich stávala rovná dvacítka.

Posledních čtrnáct měsíců tam ale chyběly, most bylo totiž třeba kompletně opravit. Teď jsou ale sochy zpět.

Anna s Marií

„To je svatá Anna s Marií, to je ta, co jsme dávali naposledy.“ Restaurátor Vladimír Vráblík instruuje svůj tým. Na most přes řeku Oslavu mezi tím přijíždí nákladní auto se sochami.

Náměšť nad Oslavou, instalace soch na historický most

„Máš nachystané vápno? Dej jen na terče, nedělej plochu.“ Drobnou špachtlí pracovníci nanáší na jednotlivé podstavce vápno. „To se dává jen na vápno, přidáváme do toho trochu římského cementu. Dáváme to hlavně proto, aby se s tím mohlo ještě pracovat.“

Hydraulická ruka poté přenáší první ze soch. Je pečlivě zabalená v polštářích a molitanu. „Domluvili jsme se, že budeme dvacet soch na historickém mostě opravovat postupně. Neuděláme to všechno najednou z několika důvodů. Není to časově ani možné, aby restaurátor zvládl udělat dvacet soch a pak je to záležitost finanční,“ vysvětlil postup místostarosta Náměště Jan Kotačka.

Jsou to kopie

Při otevření bude na svých místech patnáct soch, dalších pět bude toho času u restaurátora. Originály to ale nejsou, podotkl místostarosta: „Originály máme pečlivě uložené na zámku, kde jsou umístěné ve stejném pořadí, jako kdysi stály na tom mostě.“

Opravený most se poprvé náměšťským představí v sobotu, kdy se spolu s vánočním stromem na náměstí rozsvítí také lucerny na jeho zábradlí.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související