Na Prosečkiádě sportují osmdesátiletí senioři

8. září 2016

Hned ráno se sjíždějí k prosečskému zámečku auta s nápisy Domov pro seniory z různých míst Vysočiny. Už od roku 1997 totiž Domov pro seniory v Proseči u Pošné na Pacovsku zve na soutěžní klání v disciplínách, které se dají ve vyšším věku zvládnout. Na Prosečkiádu se letos vydali klienti z deseti dalších domovů – z Telče, Pacova, Pelhřimova, Ždírce, Budislavi, Humpolce a dalších.

Zahájení probíhá u kávy a pohoštění s potleskem. Terapeutka Jarka Smetanová všem vysvětluje pravidla a zve i k poslechu kapely, dobrému obědu a k návštěvě kvetoucí zahrady. Je vidět, že všichni se na program těší. „Támhle vidíme naše rozhodčí, studentky pacovského gymnázia,“ ukazuje ředitel Domova Jiří Hormandl na pomocnice, které budou soutěžící bodovat.

Otázka ze skupiny soutěžících - a co bude k obědu? - všechny rozesměje a ještě více je potěší, když se dozví, že to bude řízek, který už z kuchyně voní až do jídelny.

Poznávání osvěžuje paměť

Zvládnout sedm disciplín je náročné na čas, u všech stanovišť se střídají soutěžící po svých, o berlích nebo i na vozíčku. Někteří mají s sebou i doprovod. „Snažila jsem se vymyslet, co by zvládli. Pranostiky znají, takže doplňují pranostiky, stejně tak i písničky. V nově zrekonstruované části je cesta, která připomíná les, tak jsme dali poznávání hub. To jsou disciplíny poznávací a pak máme soutěže na manuální zručnost,“ vysvětluje Jarka Smetanová.

Prosečkiáda, soutěž seniorů, Proseč u Pošné na Pacovsku

V květinové zahradě se klientka snaží magnetem sesbírat ze země kytičky, o kus dál má jiný soutěžící ruku v kouzelném pytlíku a hádá, co nahmatal. „To je sponka. Tady je nějaká krabička … sirky! A to je zapalovač,“ hlásí radostně mladé rozhodčí, která ho chválí: „Máte zatím nejvíc bodů,“ usmívá se. U poznávání hub je znát, kdo v mládí na houby chodil. „No jasně, že su houbař,“ chlubí se úspěšný soutěžící. „Jenže já su Moravák, my některým houbám říkáme jinak,“ směje se.

Výlet senioři vítají

Prosečkiáda je pro seniory dobrou příležitostí vydat se na výlet, poznat jiné prostředí, poslechnout si hudbu, popovídat si s vrstevníky odjinud a zpestřit svůj každodenní program. Soutěž samotná je také zajímá, ale jestli vyhrají velký dort pro nejlepšího, nebo menší dorty či balíčky s ovocem a drobnými dárky pro ty méně úspěšné, není vůbec důležité. Hlavní je, že senioři mají nové zážitky.

Prosečkiáda, soutěž seniorů, Proseč u Pošné na Pacovsku
autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.