Na povodně z roku 1997 dodnes vzpomínají s hrůzou, letos se rodina Krejčích z Jimramova snažila připravit předem

16. září 2024

V Jimramově u mostu přes řeku Svratku stojí funkcionalistická vila z roku 1937. Za posledních 27 let prožívá rodina Krejčích, která v ní žije, už potřetí stěhování věcí z přízemí do patra.

Zatímco poslední povodně z roku 2002 nebyly tolik ničivé, na ty z roku 1997 by nejraději všichni zapomněli. Tehdy byly v Jimramově pod vodu desítky domů. Přesto se za celou dobu nepodařilo vybudovat účinná protipovodňová opatření. Brání jim totiž nesouhlas několika majitelů pozemků.

Letos se proto na velkou vodu připravoval celý Jimramov, hasiči, a rodina Krejčích se znovu stěhovala do patra. „My už třetí den stěhujeme, jsme úplně hotoví, zoufá si paní Věra Krejčí.   Aby nebyla na veškeré práce s vyklízením sama, přijela na pomoc celá rodina. Ze spodního patra vynesli do schodů veškeré vybavení, které šlo, kola, oblečení, lehčí nábytek. Dílna, garáž, prádelna, kotelna i spodní byt teď mají dveře i okna utěsněné silikonem, ale jestli to proti velké vodě pomůže, ukáže až čas.

Kanálek uprostřed prádelny je přikrytý pytli s pískem. „Minule to ale vhrklo dovnitř i záchodem,“ vzpomíná paní Věra. V roce 1997 dosáhla voda ve spodním bytě do výše téměř dvou metrů, ukazuje Věra Krejčí k horní části okna. Nejtěžší kusy nábytku dole zůstaly. „To už jsme tady nechali, to se nedalo odnést,“ říká vyčerpaně paní Věra.

Teď všichni členové rodiny, kteří přijeli přiložit ruku k dílu, odpočívají v obývacím pokoji v horním patře a s napětím sledují situaci. Syn Michal Krejčí prohlíží 27 let staré fotografie ve fotoalbu. „V tom roce 97 to tady všechno plavalo. Když to přeteklo hráz, tak řeka tekla přes zahrady, silnice před barákem, to byla řeka. U nás dole kotelna byla pod vodou, auto jsme nestihli vyvézt z garáže,“ vzpomíná na katastrofu, která si vyžádala více než dva měsíce prací na nápravě. Na letošní povodně je Jimramov připravený, hasiči jsou v pohotovosti a v plné práci po celý víkend, rodině Krejčích preventivně odčerpávají vodu ze zahrady. „Taky paní místostarostka kolem toho běhá, stará se, moc chválíme,“ dodává Věra Krejčí.

Spustit audio