Na křest praporu pěveckého sboru Doubravan pozvali i Bedřicha Smetanu

13. říjen 2017

Nadšení i rodinná tradice jsou tím, co přivádí zpěváky do chotěbořského smíšeného sboru Doubravan. Často ani nemusí znát noty, zpívají jen podle odposlechu, ale nebojí se na sobě pracovat. Určitě i díky tomu sbor letos slaví své sto padesáté páté narozeniny. Zpívá bez přestávky už od roku 1862.

Pěvecký sbor Doubravan založil učitel chotěbořské školy František Buttula. K hudbě měl blízko a byl přítelem slavného hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Prý s ním i hrával. Smetana byl také pozván na slavnostní křest sborového praporu. „Bohužel nedorazil, ale zaslal skladbu s věnováním,“ říká současný sbormistr Jakub Pikla s tím, že skladba se nedochovala, a nikdo ji nezná. Pátrání ale mladý sbormistr nevzdává. Zajímavostí je i to, že patronkou praporu byla Marie Riegrová, rozená Palacká, dcera spisovatele Františka Palackého.

Po válce zpíval Doubravan pod záštitou klubu ROH. Musel být poplatný době

Existenci Doubravanu kupodivu neohrozily ani války, ani totalitní režim. Za první světové války zpívaly hlavně ženy a zpěvem se snažily pomáhat mužům na frontě. Činnost sbor nezastavil ani za druhé světové války. „Fungoval i po ní, kdy byl začleněn do klubu ROH při chotěbořských strojírnách. Ten repertoár se ale na čtyřicet let musel stát poplatný té době,“ dodává Jakub Pikla. Sám získal svědectví tehdejší sbormistryně, které nedovolili nacvičit vánoční koledy.

Sbor je především báječná parta

Sbor má dnes kolem třiceti členů od osmnácti do sedmdesáti pěti let a jsou v něm především ženy. „Mě baví zpívat a baví mě být v úplně báječný partě,“ říká členka sboru Eva Krejčová. A pochvalují si svého mladého sbormistra. „Je úžasnej! Za prvé umí, zná, a to je důležitý. A že je mladej? Já ho znám vlastně odmalinka,“ usmívá se Hana Včelová, která ve sboru zpívá už od konce šedesátých let minulého století. Sbormistr Jakub Pikla přiznal, že funkci převzal po své matce. „Chvála Bohu, že převzal, protože sbormistrů je strašně málo,“ dodává Hana Včelová.

Spustit audio