Na jihlavském hřbitově roste zerav obrovský. Je mu 140 let

1. listopad 2021

Není túje jako túje. Mezi jehličnany, které používáme do živých plotů, jsou i druhy, které dosahují neuvěřitelných rozměrů a věku.

Jeden takový - speciální zerav, což je také název pro túji, roste na jihlavském ústředním hřbitově.

Zerav obrovský

„Říká se mu zerav obrovský, protože dorůstá ve svých vlastech opravdu obrovských velikostí,“ říká Tomáš Plesinger u odboru životního prostředí jihlavského magistrátu. Zerav na jihlavském ústředním hřbitově vyrůstá přímo z hrobového místa, je vysoký 19 metrů a kmen má obvod 327 centimetrů.

Zerav obrovský, ústřední hřbitov Jihlava

„To je na to umístění unikátní,“ dodává Tomáš Plesinger. Zerav obrovský má specifickou červenou kůru a červené je i jeho dřevo. To je navíc fungicidní, což znamená, že ani ve vyšším věku nehnije.

Materiál na lodě

Domovinou zeravu obrovského je západní pobřeží severní Ameriky. „Používá se tam tradičně v indiánských kulturách. Dělali z toho hlavně lodě,“ říká Plesinger. Loď indiáni tesali z jednoho kmene velikosti podobné, jakou má dnes i jihlavský zerav.

Taková loď, díky speciálním vlastnostem zeravového dřeva, nehnila. Zerav obrovský se také dožívá vysokého věku. Jihlavský strom je asi 140 let starý. Nejstaršímu zeravu na světě bylo 1460 let. Rostl ve Washingtonu.

Zerav u hrobu na jihlavském hřbitově zřejmě zasadili v roce 1881 rodiče Leopolda Kasamase. Jejich syn, úředník tabákové továrny, zemřel v poměrně mladém věku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.