Na hrobě císaře Františka Josefa leží květiny i od jeho věrných Čechů

21. listopad 2016

Před sto lety, 21. listopadu roku 1916, zemřel císař a nekorunovaný český král František Josef první. Vládl neuvěřitelných šedesát osm let! Po vzniku Československé republiky v roce 1918 zmizela spousta jeho soch a nikdo ho veřejně příliš nepřipomínal. Až do letoška. Na návsi v Pohledi na Havlíčkobrodsku stojí na kamenném podstavci jeho busta.

„Bylo to v roce 1908, František Josef měl šedesáté výročí panování, a tady místní obyvatelé za pomoci školy udělali takovou slavnost, říkali tomu stromková slavnost. Zasázeli šest lip tady na návsi. Jedna z těch lip tady zůstala, ty ostatní už zmizely,“ na slavnou událost vzpomíná starosta Pohledě Jindřich Holub. „My jsme teď využili toho stého výročí úmrtí, a udělali jsme mu pomník, aby se na něj nezapomnělo. Je to nejdéle panující panovník v českých zemích,“ vysvětluje důvody, proč dnes na návsi pod starou lípou stojí busta na žulovém podstavci.

Model dostali zadarmo, podstavec vytesali ve Světlé

Při výběru vhodné plastiky měli Pohleďští velké štěstí. „Sochař z Prahy, je to docela známý sochařský rod Preclíků, udělal tu bustu v roce 2007, my jsme se k němu dostali, a on nám daroval model, podle kterého se to odlilo,“ popisuje Jindřich Holub. Bronzovou bustu podle modelu vyrobila jedna pražská slévárna a kamenosochař ze Světlé nad Sázavou vytesal kamenný podstavec s nápisem. Do kamene je vytesáno jméno, rok narození a úmrtí a text: Mým hlavním úkolem je chránit mé národy před jejich politiky.

Podstavec busty Františka Josefa I., Pohleď

Odhalení pomníku se zúčastnili i rakouští novináři

Slavné odhalení pomníku v Pohledi proběhlo na konci srpna 2016. „Byli tady i novináři z Rakouska, byla tady sekretářka Oty von Habsburka, což byl syn posledního českého krále,“ říká Jindřich Holub s tím, že o události psalo několik rakouských novin.

Starosta Pohledě Jindřich Holub s bustou Františka Josefa I.

Od Čechů na hrobě žádná kytice nebyla. Chtěli jsme to napravit

Jindřich Holub také uspořádal výpravu do Vídně, kde položili kytici na císařův hrob. „Vnuk císaře Georg Habsburk, to je bratr dnešní hlavy habsburského rodu, bydlí v Budapešti, říkal, že je mu líto, že tam vidí věnce od všech možných národů monarchie a od Čechů nic, tak jsme to chtěli napravit“ říká starosta. Na stuhu kytice nechali napsat: Našemu císaři a králi Františku Josefovi od jeho věrných a oddaných Čechů.

A jak se na iniciativu svého starosty dívají obyvatelé Pohledě? „Někteří si ťukají na hlavu, já tomu rozumím. V zásadě mi ještě nikdo nevynadal,“ usmívá se Jindřich Holub.

Spustit audio