Na burzu vánočního cukroví v Havlíčkově Brodě se s prázdnou nechodí. Vstupným je tácek s cukrovím a recepty

8. prosinec 2015

Ženy z mateřského centra Zvoneček na předvánoční burze ochutnávají linecké cukroví, vosí hnízda i čokoládové košíčky a babiččiny sádelníčky v různých variacích. U každého talíře s voňavou dobrotou leží recepty, které si odnášejí domů. Letos poprvé si maminky na mateřské společně napekly i dobroty plné zdravých přísad.

„Máme malé děti, abychom jim měly co nabídnout. Udělaly jsme pečené i nepečené cukroví. Máme tu vánoční mrkvové cukroví, netradiční linecké a ještě makové koláčky, abychom do sebe všichni dostali co nejvíc vápníku,“ představuje zdravé mlsky Zuzana Trnková.

Na burze vánočního cukroví probírají ženy celý životní styl

U hnětení, míchání a vykrajování ovesných sušenek, marokánek nebo kuliček z jáhel, si nadšené cukrářky vyměňují recepty a povídají i o cvičení. „ I na mateřské je třeba být šik,“ směje se Martina Spilková. Jejím úkolem je z mléka, mouky a medu uvařit hustou kaši. Potom do ní vmíchává sáček rozinek, sušené ovoce, ořechy a máslo. Placičky marokánky upečené dorůžova si pochvaluje. „ Je to taková zdravá mlska, kterou můžou maminky dělat kdykoliv.“

Makové kuličky vypadají jako větší králičí bobky

Z umletého máku, nasekaných sušených brusinek, medu a slunečnicového másla hněte těsto Petra Ranecká. V dlaních tvoří tmavé kuličky, které obaluje v kokosu nebo ořechách. Hned vypadají svátečněji. Společným pečením netradičních druhů z mrkve, datlí, ořechů, ovesných vloček, sušeného ovoce a medu, založily ženy tradici. Tyhle kousky letos ozvláštní jejich domácí sváteční tabule. Snad zachutnají i mužům.

Sádelníky, recept
Cukroví, ilustrační foto
Cukroví, ilustrační foto
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.