Na 16. poledník východní délky se v Číměři posadíte. Nová lavička pěkně hřeje

3. červen 2021

Kudy vedou rovnoběžky a poledníky, to většinou nevíme. Když ale některá z těchto čar protíná pěkné místo, byla by škoda toho nevyužít.

To si řekli v Číměři na Třebíčsku a přišli s nápadem, který poledník zviditelní. Na 16. poledník se teď můžete i posadit.

Lavička

Výsledkem přesného vyměřování od geodetů je lavička s je ve tvaru dřevěného trámku. Prostředkem lavičky poledník prochází, což potvrzuje i nápis vyvedený v kovu: Tímto místem prochází 16. poledník východní délky a od sluníčka příjemně hřeje.

Slavnostní odhalení lavičky spojili v Číměři s dětským odpolednem u příležitosti Mezinárodního dne dětí. „Pásku přestřihly naše číměřské děti, přišlo jich asi čtyřicet a některé si dokonce přinesly svoje nůžky,“ usmívá se Lenka Hůlková, starostka obce o dvou stovkách obyvatel.

„U nás není žádný slavný rodák, tak jsme rádi, že tu máme aspoň takovou drobnost! Poledník vede podél turistické trasy, takže tudy chodí i cizí turisté, jezdí tudy cyklisté. Proto jsme nechali na rozcestníku zhotovit ceduli, která jednoduše vysvětluje, co je to poledník, kolik jich je a jsou tam vyznačeny i trasy, kam se člověk dostane, když se po něm vydá na sever nebo na jih,“ říká dále Lenka Hůlková.

Sedmnáctý poledník o kus dál

Když mohou mít památník 17. poledníku, proč ne i šestnáctého? S nápadem vyznačit 16. poledník na nějakém místě, kudy prochází, přišel na jaře roku 2021 Milan Krčmář z třebíčského Alternátoru, spisovatel a nadšený turista.

Stalo se to o jeden poledník dál, kousek na východ od Brna v Bučovicích. „Jeli jsme s kamarádem na výlet a tam, když vystoupíte z vlaku, vidíte, že tam mají památník 17. poledníku. Ten ale ani neprochází místem památníku, je o kus dál, tak jsme si řekli, že ten šestnáctý by mohl být někde u Třebíče,“ vzpomíná autor myšlenky, které se po zjištění, že poledník vede Číměří, ujala zdejší paní starostka.

Spojení akce s dětským dnem považuje Milan Krčmář za šikovné. „I když děti zatím nevědí, co to poledník je, teď už to vědět budou, a pak se jim to bude ve škole hodit. Budou vědět že Číměř je výjimečná tím, že jim 16. poledník vede přes zahrádky a přes hřiště. To se mi líbí,“ uzavírá spokojeně.