Muflon překusuje kabely a žere papír. I takové zvířecí příběhy mají na stanici v Pavlově

4. říjen 2019

Stanici ochrany fauny v Pavlově u Ledče je letos deset let, přesněji neziskové organizaci, která ji provozuje, je deset let. Jinak je místo o dvacet let starší.

Večerníčkový Vydrýsek, rys Ťap jsou asi neznámější obyvatelé někdejší sklárny, stanice ochrany fauny v Pavlově. Původně fungovala pod státní agenturou ochrany přírody a krajiny, deset let funguje jako nestátní nezisková organizace.

Lidé tam vozí opuštěné ježky, zraněné opeřence apod.

Počet zvířat a kůrovec

Puštík, sýc, datel, strakapoud, veverka. To je část seznamu mláďat, která víc než obvykle, letos končí ve stanici ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou

„V lesích se více kácí a ta mláďata ztrácejí své přirozené prostředí. Letos se k nám dostávají v daleko větších počtech než jiné roky,“ řekl Zbyšek Karafiát.

„Máme i mládě muflona, jmenuje se Mufi. Dělníci při sázení stromků našli čerstvě narozené mládě, ještě nemělo ani zasunutý pupeční pahýl. Odvezli ho na ubytovnu, ono se ale dožadovalo potravy, bečelo. Napadlo je zavolat k nám a tak se samička dostala k nám.“

Stále s matkou

Mufloni jsou na rozdíl od srnek zvyklí být stále s matkou. „Museli jsme ho vzít do kanceláře a stále o ni pečovat, bylo to náročné. Trvalo to asi pět týdnů, pak se naučila překusovat kabely a sežrala nám první stránku auditu, tak jsme ji museli dát pryč,“ zasmál se.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio