Mozek si každý musí hýčkat. Potřebuje se proběhnout, odpočinout a okysličit

1. listopad 2016

Stává se vám, že si nemůžete vzpomenout na číslo, věc nebo slovo, které ale obvykle každý den používáte? Nemůžete najít brýle nebo klíče a musíte se vracet domů se strachem, že jste nevypnuli žehličku? Nebojte se, ještě pořád to nemusí být obávaný Alzheimer. Přesto stojí zato zpozornět.

V budově domova seniorů ve Ždírci na Jihlavsku už nějaký čas slouží všem potřebným Alzheimer poradna. Kdo jsou ti potřební? Kdo může do poradny přijít? Samozřejmě ti, kteří už mají nemoc diagnostikovanou. Pomoc ale potřebují i lidé, kteří se o nemocné starají a také ti, kteří mají pocit, že zapomínají více než obvykle a chtějí mít jistotu, že nemocní nejsou. To je i můj případ. Terapeutka Marcela Rýpalová mě ale uklidnila s tím, že za mé problémy může stres. „O svůj mozek byste měla pečovat od mládí,“ radila mi.

Mozku svědčí pohoda a klid. Člověku by mělo být na světě hezky

Jak ale o mozek pečovat? „Musíte ho správně krmit, musíte ho nechat občas proběhnout, odpočinout, okysličit, nezahlcovat ho zbytečnostmi, nestresovat ho a ještě pěstovat pozitivní sociální vazby, aby vám na tom světě bylo hezky,“ vysvětluje Marcela Rýpalová. Ono se to hezky říká, ale v praxi je to těžké. Člověk přijde večer z práce, v hlavě mu ještě kolují myšlenky na nedokončené úkoly, už myslí na druhý den. Ono by to snad chtělo nějaký knoflík, kterým by bylo možné stres vypnout. Nic takového ale samozřejmě není, pokud nejste jogín a neumíte si mysl dokonale vyčistit meditací.

Paměť bychom měli trénovat a nespoléhat na diáře a mobilní telefony

„Je potřeba naučit se vybrat si priority, zvážit co opravdu zvládnu a do toho se pustím a zbytek prostě odložím. Ono se to nezblázní, když se to neudělá hned teď,“ má pro mě jednoduchou radu Marcela Rýpalová. A aby nám paměť vydržela co nejdéle v dobré kondici, můžeme ji trénovat. Existují různé hry, které možná známe i z letních dětských táborů. Často jde o zapamatování si předmětů, slov, čísel nebo obrázků. Přiznejte si, znáte zpaměti telefonní čísla členů své rodiny? V době mobilních telefonů byste byli výjimka.

Demence neumíme vyléčit, jen zpomalit

V Alzheimer poradně mají k dispozici speciální test, podle kterého dokážou zjistit, jestli už jde o poruchy, které ukazují na závažnější problém. „Hlášky typu: co by si chtěl v tomhle věku, to já si taky nepamatuju, rozhodně nikomu nepomůžou. Demence jsou zákeřné v tom, že my je neumíme léčit, my je umíme jen zpomalit, takže tomu člověku běží čas,“ vysvětluje Marcela Rýpalová s tím, že se nikdo nemusí testů bát. Nejsou pro klienta stresující a jsou časově nenáročné.

Poradna je tu i pro příbuzné, které pečují o nemocné

Poradna tu samozřejmě není jen pro klienty s poruchami paměti. Člověk se tu může doslova vypovídat ze svých starostí při péči o nemocného příbuzného. Zjistí, že není sám. Pečující lidé se často dostávají do takového stresu, že i jim hrozí zdravotní problémy. Poradna je bezplatná a bližší informace najdete na stránkách.

Spustit audio