Mohelenská hadcová step přežila dobu ledovou

5. červen 2014

Hned na okraji městyse Mohelno na Třebíčsku najdeme zajímavý přírodní úkaz. Mohelenská hadcová step dělá čest svému jménu a opravdu je pravou stepí. Výhled do zeleného údolí s meandrující řekou Jihlavou sice trošku kazí panorama jaderné elektrárny Dukovany a také hráz Mohelenské přehrady. Možná je zajímavý i ten kontrast. Osm věží elektrárny nahoře a nádherná příroda se stepní faunou i flórou dole.

Za to, že je u Mohelna step, může hornina hadec. Dokáže totiž naakumulovat teplo a pak ho dlouho využívat. Jen díky tomu step přežila dobu ledovou a zůstaly tady i vzácné rostliny a zvířata a stala se také národní přírodní rezervací. „Prokazatelně teplota v létě je oproti centru obce uvnitř amfiteátru hadcové stepi o deset stupňů větší. V zimě tady sníh moc šancí nemá,“ říká starosta Mohelna Jiří Kostelník.

Mohelenskou hadcovou stepí vede naučná stezka se třinácti zastaveními. Dozvíte se na nich nejen co je to hadec, ale také, jaké rostliny kde najdete. Pro zdejší flóru je typický trpasličí vzrůst. „Kapradinu z lesa známe tak padesát centimetrů vysokou, tady ta podmrvka marantová je deset centimetrů maximálně veliká,“ vysvětluje Jiří Kostelník a ukazuje na stromy. „I ty borovice jsou nízké. Mně je šedesát jedna let a přijde mi, že tady ta borovice je pořád stejně vysoká.“

Pokud budete mít štěstí, uvidíte vzácnou ještěrku zelenou, kudlanku nábožnou, ale i poměrně vzácného sysla obecného. Jednomu místu tady dokonce místní lidé říkají Syslí louka. Na tabulích naučné stezky najdete o všech obyvatelích stepi dostatek informací.

Přístup k hadcové stepi je snadný. Přímo z Mohelna vede silnice až na prostorné parkoviště s informačním stánkem. Odtud se můžete po značkách naučné stezky vydat na čtyřkilometrovou výpravu, která vede i údolím podél řeky Jihlavy. Voda je v řece křišťálově čistá a žijí tam nejen pstruzi, ale i raci.

Spustit audio