Moderní hledači pokladů nepotřebují krumpáče. Vystačí si s mobilním telefonem

24. červen 2015

Keška je krabička ukrytá někde v terénu a kačer je člověk, který ten speciální druh pokladu hledá. Hra se jmenuje geocaching a v Česku už našla spoustu nadšených příznivců. Ti se pomocí navigace v mobilním telefonu pídí za keškami a při tom jen tak mimochodem poznávají krásná a často ostatním dobře ukrytá místa.

„Pořídil jsem si chytrý mobil, zjistil jsem, že to má GPS navigaci a přemýšlel jsem, na co to využít. Náhodou jsem našel i internetovou stránku geocaching.com a zjistil jsem, že existuje hra, na kterou by se to dalo využít,“ popisuje své kačerské začátky Zdeněk Charvát z Třebíče. Poklady hledá už od roku 2008. Teď už má nejen mobilní aplikaci, ale i cenově náročnější originální turistickou navigaci. Přiznává ale, že se kešky dají hledat i s pomocí turistické mapy. Jen to vyžaduje náročnější přípravu.

„Jsou tři základní typy keší. Jedna je tradiční, která se nachází přesně na těch souřadnicích, které jsou uvedené na internetu. Pak jsou multikeše, takové šipkované a pak jsou mysterykeše, které fungují na principu luštění. Musíte vyřešit nějaký kód, šifra, výpočet,“ vysvětluje Zdeněk Charvát. Seznam keší najdete na stránkách www.geocaching.com. Můžete si vybrat kešky v určité lokalitě a naplánovat podle toho trasu. „Při tom keškování člověk pozná své okolí. Mám třeba malou sérii kolem Třebíče, kde se nácházejí různé tvrze nebo zapomenuté vesnice,“ říká.

Založení kešky má svá pravidla. Jsou místa, kde vůbec nesmí být. Například blízko železnice. Jsou ale místa, kde byste kešku nehledali a přece tam je. Třeba u jaderné elektrárny Dukovany nebo na dně dalešické přehrady.

Co je to keška? Jak má vypadat? Většinou je to nějaká utěsněná nádoba, krabička, truhla. V ní vždy najdete sešitek, kam se kačer při nálezu kešky zapíše a k tomu logicky i tužka a ořezávátko. Pak tam najdete spoustu drobných předmětů. Například drobné hračky pro děti. „Funguje to na principu kus za kus. Když se mu něco líbí, tak za to zase něco musí dát,“ vysvětluje Zdeněk Charvát. „Pak jsou tam trekovací předměty. Takové psí známky. Kačer si psí známku založí na stránce geocaching.com a sleduje, jak mu cestuje. Další kačer přijde a posune ji do jiné keše,“ dodává.

Spustit audio