Mleté maso pečené v cibuli
S mletým masem se v kuchyni dají dělat zázraky a připravit ho můžeme snad na sto způsobů. Veronika Došková, nadšená amatérská kuchařka, peče maso v cibuli. Se sýrem a tymiánem. A je to prý neuvěřitelná dobrota. Postup je přitom velmi jednoduchý.
Potřebujeme jen mleté maso, několik větších cibulí, sýr a bylinku – kupříkladu zmiňovaný tymián. S ochuceného masa vytvoříme koule a vložíme je na pekáč do půlek cibule.
„Udělají se půlky cibulí, vnitřní vrstvy se vyndají, Vzniknou takové mističky, do kterých nakladu to maso. Tymián tomu dává zvláštní, neobyčejnou chuť,“ vysvětluje Veronika Došková.
Příloha? S masem v pekáčku
K masovým koulím je možné podávat jakoukoli přílohu. Veronika Došková má zajímavý tip: „Přímo pod ty koule si nakrouhám kořenovou zeleninu na proužky, ještě přidám řapíkatý celer a jenom na tom to upeču.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.