Mirka Paclová, zahradnice

V Poradně Tandemu byla řeč o rostlině měsíce, kterou je vrba. Vrb je mnoho druhů a u zahrádkářů jsou oblíbené, protože bývají velmi zdobné. Potřebují však dostatek vláhy, ale zároveň i slunné stanoviště.

Jarní květiny, které místy dosud pokrývá sníh, se brzy ukážou a na zimu jsou zvyklé, hned po odtátí sněhu se narovnají. Zato květiny, které přezimují venku, jako růžně nebo rododendrony, je třeba při prvních náporech slunce přistínit.

0:00
/
0:00

Zahrada čeká na první semena, zejména kořenové zeleniny.

Jitka Holmanová
Dobrý den, ráda bych se zeptala, co je nyní vhodné udělat s hlízami kal. Mám je uložené v bedýnce s pilinami, začínají rašit. Vysadit bych je chtěla ven na záhon, děkuji a přeji pěkný den
Kaly na záhon smí až po odeznění jarních mrazů, tedy počítejte polovina května nebo až počátek června. Jsou dost citlivé na chlad :-( Nyní je dejte do humózní půdy, aby už se rozběhl růst - můžete použít výsadbové velké koše pro hlíznaté rostliny (mají po stranách větší otvory, koše na vodní mají jen síťované perforování) a s těmi je pak přímo dáte do záhonu. Anebo je dejte do kontejneru, bedýnky čehokoliv a pak je před výsadbou opatrně vyklopíte a vysadíte na záhon. Spočátku mohou být i někde v garáži nebo sklepě, ale posléze až více vyrazí, je musíte posunout na světlo. Až se rozjedou nebojte se přidat Vitality Komplex nebo aspoň Lignohumnát, podpoří růst. Letos je to hodně zpožděné tak aby Vám včas kvetly a neudělaly poutata ž v srpnu! Přeji hodně zdaru. Mirka Paclová

Věra, Jihlavsko
dobrý den, máme zahrádku ve stinného roku severu východním, z jihu stíněnou domem. zahrádku jsem zdědila. mám oldstraňovat sníh, který se tam drží dlouho nebo počkat až sám odtaje? a jaké druhy květin se nejléépe hodí pro takové místo. děkuji.
Dobrý den, sníh odklízejte jen když máte čas, veřmě, že už brzy odtaje! Vyloveně květin si na tomto místě moc neužijete. Prohlídněte si místa, kam dopadá východní slunce a ty osázejte přednostně. Využijte rododendrony, azalky, můžete přidat i další menší vřesovištní rostliny, gaoulterii,americké borůvky - klikvu velkoplodou čechravy (astilbe), vhodné místo pro bohyšky - jsou okrasné listem a jednu chvíli i kvetou, konvalinky. Na popénání je velmi odbrá hortenzie Hydrangea petiolaris, pokvete velkými bílými květy. Mám také takovýto kout a v té prosluněnější části se daří i pivoňkám a je prima, že tu kvetou déle. Krásně tam jde kapradí, různé panašované brsleny.

autor: dak
Spustit audio