Milion šťastných oplatků upekl Jindřich Holubář z Okřešic

15. květen 2017
Okřešické oplatky, Jindřich Holubář

Okřešické oplatky vznikly v malé vesničce na Třebíčsku na začátku devadesátých let. Začal je péct Jindřich Holubář poté, co je náhodou ochutnal na opačném konci republiky. „Ty oplatky dělal pan Josef Ladra z Úherce u Plzně a byly tak dobré, že jsem hned věděl, že bych se to chtěl naučit,“ říká. Recepturu i rady, jak oplatky péct, předal Jindřichu Holubářovi a jeho tatínkovi sám pan Ladra. Od roku 1993 jejich vůni a chuť znají lidé na Vysočině.

Výrobna oplatků se později přestěhovala do Okříšek, ale název jim zůstal. Před časem prodal Jindřich Holubář firmu novým majitelům do Krámku v Brtnici, ale jako zaměstnanec a hlavní pekař u oplatků zůstal. „Prodal jsem všechny starosti, a teď se můžu soustředit jenom na kvalitu, kvalitu a zase kvalitu,“ usmívá se výrobce oplatků.

Recept se nesmí ošulit

Křehká kolečka upeče kovový karusel z poctivého těsta. „Mám moc dobrou mouku,“ pochvaluje si pan Holubář. „Je od Františka Křepely. On si nastudoval, jak se má mlít, mele se co nejpomaleji, a je to ta nejlepší mouka na sušenky, moc dobře peče,“ úplně září, když o ní mluví. Nesmí se ale ošidit ani ostatní ingredience do těsta: „Kdybyste tam nedala vajíčka nebo mléko, tak by se vám to nechtělo spíct. To už různí filutové zkoušeli těsto ošidit, ale ono se jim to nespeklo,“ směje se poctivý oplatkář.

Do prosypu patří na osm kilogramů moučkového cukru kilo a půl opražených lískových oříšků, máslo a trocha omegy. Přidávají se i nepovedená kolečka oplatkových korpusů, takzvaný zlom. Oříšky i zlom se nastrouhají a oplatky pak pan Holubář všechny ručně prosypává. Do přibližně stopadesátigramového balíčku přijde šest koleček.

Pořád mi chutnají a pořád je jím

Na většině oplatků je známý nápis Lázeňské oplatky, na každém třináctém kusu je ale kruh ze srdíček a nápis z lásky v různých jazycích. Dvě pečící plotýnky se srdíčkovým vzorem si Jindřich Holubář pořídil ke dvacátému výročí založení firmy. Návrh mu podle hrníčku se srdíčky udělal kamarád farář Jan Majer z Třebíče. „Dívejte, to je podle evropské mapy – na sever máte Poláky, doleva jsou potom Němci a Angličané, pak máte Francouze, na jih potom Španěly a Portugalce a Italy,“ vyjmenovává jazyky nápisu Z lásky na svých oplatcích.

Kolik oplatků za necelé čtvrt století mohlo vzniknout? „Nikdy jsem to nepočítal,“ zamyslí se Jindřich Holubář. „Za měsíc jsme s tatínkem stihli asi patnáct set balíčků po šesti,“ počítá a násobí, až se dostane k milionu. „To není možný,“ vrtí nejdříve hlavou, ale potom se rozesměje: „Někdo ujede milion šťastných kilometrů bez nehody, a já mám milion oplatků! A pořád mi chutnají a pořád je jím.“

autor: dak
Spustit audio