Máslové krutony

Když opečeš na kostičky rohlík, dítě ti sní jakoukoliv polévku, poradila mi kdysi kamarádka, a měla na mysli hlavně takové ty polévky, co dětem nejedou - luštěninové, brokolicové nebo dýňové. Měla pravdu – skutečně to funguje. Já jsem se navíc od šéfkuchaře panského domu v Chotěboři Josefa Nováčka dozvěděla tip na chutné krutony.

„Rohlík nakrájený na kostičky promícháme nebo prohodíme v míse s rozpuštěným máslem a krátce opečeme v troubě. Troubu si předem rozpálíme na 220 stupňů a rohlíkům pak stačí 5 minut k tomu, aby chutnaly skvěle. Nejlepší jsou v rychlé dýňové polévce Hokkaidó.“

Příprava polévky je také snadná. „Do kastrolu si dáme rozpustit máslo, na ně vhodíme na jemné kostičky nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, zalejeme ji vodou. Do ní přidáme na kousky nakrájenou omytou a vypeckovanou dýni Hokkaidó i se slupkou. Až je dýně rozvařená, dochutí se solí, pepřem, špetkou mletého zázvoru a muškátového květu. Na konec se přepasíruje přes cedník a přidá se smetana,“ vysvětluje kuchař.

Úplně na závěr můžete dýňovou polévku kromě krutonů posypat i lehce opraženými dýňovými semínky a zakápnout dýňovým olejem.

autor: dak